Atelier: bugetare participativă la școală

Pe data de 28 martie 2025, Centrul pentru Inovare Publică va organiza, la București, un atelier despre instrumentul de educație civică „Bugetare participativă la școală”.

Atelierul se adresează profesorilor de liceu și reprezentanților autorităților publice locale care vor să afle mai multe informații despre acest instrument. Sunt bineveniți și elevi, părinți sau reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale cu preocupări în domeniu.

Durata evenimentului este de aproximativ 4 ore (9-13), și va fi urmat de o masă de prânz, oportunitate pentru socializare. Descărcați aici agenda.

Atelierul se va desfășura în persoană. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, cu condiția înscrierii. Nu putem acoperi costurile de cazare și transport pentru participanții din alte localități, dar aceștia sunt bineveniți dacă pot să suporte costurile respective.

Pentru înregistrare, vă rugăm să completați acest formular, cel mai târziu până la data de 26 martie 2025.

 

Ce este bugetarea participativă la școală?

Bugetare participativă este în același timp un excelent instrument de educație civică și o modalitate de a întări coeziunea unei comunități. Iată câteva dintre beneficiile imediate ale unui proces de BP:

  • Oferă elevilor (și nu numai lor) o experiență pozitivă de implicare civică
  • Întărește legăturile între elevi, profesori și administrație, îmbunătățind climatul educațional
  • Stabilizează competențe și abilități cheie pentru cetățenie democratică, precum: lucru în echipă, gândire critică, analiză, documentare, rezolvarea problemelor.
  • Introduce elemente de bază de educație economică, inclusiv înțelegerea și construirea unui buget simplu.
  • Conștientizează elevii asupra problemelor comunității.

 

Începând cu anul 2019, am adaptat conceptul BP la Școală în România. Lucrăm în parteneriat cu șase licee. În perioada 2019-2024, 252 de elevi din nouă clase au participat la proces pe baza unui scenariu gândit de echipa de proiect. Cu sprijinul facilitatorilor din licee au fost dezvoltate 77 de idei de proiecte. Dintre cele 77 de idei, 50 au fost dezvoltate în proiecte educaționale care vizau îmbunătățirea mediului din clasă, activități extra-școlare, cursuri de prim ajutor și dezvoltare personală, achiziționarea de echipamente și materiale didactice, îmbunătățirea stării de bine din clasă. În fiecare clasă, elevii au ales democratic câte un proiect. Astfel, 9 proiecte educaționale au fost finanțate fiecare cu câte 4.000 de lei (în 2019) și cu 5.000 de lei (în anii următori).

Aflați mai multe informații aici.

 

Conținutul atelierului

Pe durata evenimentului, veți cunoaște facilitatorii Centrului pentru Inovare Publică și veți învăța din experiența școlilor care au folosit acest instrument.

Vor prezenta experiența concretă profesori din patru licee:

  • Liceul „Alexandru cel Bun”, Botoșani
  • Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” Sascut, județul Bacău
  • Liceul Tehnologic „Nikola Tesla”, București
  • Colegiul „Petru Maior” Reghin, județul Mureș

Durata evenimentului este de aproximativ 4 ore (9-13), și va fi urmat de o masă de prânz, oportunitate pentru socializare. Descărcați aici agenda.

 

Înregistrare și informații suplimentare

Pentru înregistrare, vă rugăm să completați acest formular, cel mai târziu până la data de 20 martie 2025.

Pentru orice întrebări, vă rugăm să ne contactați: Nicoleta Voicu, nicoleta.voicu(@)inovarepublica.ro.